Què és un píxel i com afecta a la impressió?

Un píxel és un neologisme de l’anglès (derivat de la contracció Picture Element) que fa referència a la unitat mínima d’una imatge gràfica.

Aquesta “imatge” és mostrada i interpretada pels ordinadors a través del monitor o la impressora. Tot i que habitualment es relaciona els píxels amb punts, realment no tenen una forma determinada. De fet, un píxel no deixa de ser una mostra abstracta que es pren com a unitat de mesura de la resolució de la pantalla.

En aquest sentit, s’ha de tenir en compte que els píxels són unitats independents -tenen una mida de pocs mil·límetres, que estableix el propi fabricant- i que el fet que es percebin com un conjunt és degut a la limitació de la nostra visió, que provoca que s’obtingui una sensació de continuïtat.

Comafecta a la resolució?

El nombre de píxels afecta i molt a la resolució, i de retruc, a la impressió dels treballs que fem a Gràfiques Ferpala Vilanova.

S’ha de tenir present que el nombre de píxels es pot equiparar a la resolució d’una determinada imatge. Aquesta relació es pot expressar de diverses maneres: amb un únic nombre, com en el cas de les càmeres digitals, en què diem “5 megapíxels” i ens referim que té 5 milions de píxels; o bé amb dos nombres, com 640 x 480, en què entenem que la imatge té 640 píxels d’amplada i 480 d’alçada.

És molt important que la resolució de la imatge que volem imprimir estigui estretament lligada amb la mida del suport. És a dir: si volem una ampliació d’una foto, hem de pensar que aquesta imatge ha de ser gran (molts píxels i molta resolució). Si la imatge és petita, la foto quedarà distorsionada i no quedarà bé.

El mateix passa en el camp de la retolació. Si no s’ajusta bé la resolució al suport (roll-up, lones,…), és impossible que el treball quedi bé.

Per això, des de Gràfiques Ferpala us aconsellem que abans d’encarregar un producte pregunteu als experts en quina resolució necessiten els documents.