Normes de lliurament
de PDF per a impremta

 

Per a obtenir resultats òptims, els arxius han de ser enviats en format PDF amb creus de tall i sangs de 3 mm. És important que el document tingui la mida final real i, a més de les creus de tall i sangs de 3 mm, les imatges utilitzades tinguin una resolució de 300 dpi, estiguin en mode CMYK –les de color– i no hagin sofert ampliacions o distorsions desproporcionades.

La majoria de programes de disseny i maquetació ens permeten guardar o exportar el PDF. En els casos en que això no està implementat, sempre és possible enviar l’arxiu a un impressora virtual (PDF printer) i guardar l’arxiu en versió PDF, tot i que, molt probablement (depenent de si conté imatges o no), potser no estarà optimitzat per impressió offset.

Si així i tot no saben com presentar el seu arxiu PDF apte per a impremta, a continuació li expliquem com preparar un arxiu PDF optimitzat per a impressió offset. També poden parlar amb el seu gestor de Gràfiques Ferpala i l’hi prepararem.

 

Què és el PDF/X?

Quan preparem un arxiu per enviar-lo a impremta no només preparem l’arxiu editable. És molt important que el PDF que preparem tingui les característiques correctes per a la producció del treball. Com a norma general, el PDF que exportem ha de ser un PDF/X (PDF/X-1a o PDF/X-3).

PDF/X (i les seves variants PDF/X-1a:2001, PDF/X-3:2002 , PDF/X-4:2008…) són les sigles d’un subconjunt del format PDF especialment destinat a arts gràfiques. Ara mateix, PDF/X és la forma més adequada i estandaritzada d’enviar fitxers per a impressió. Els PDF/X són “fitxers preparats per a imprimir”, ja que inclouen les principals opcions necessàries per a una correcta reproducció impressa com poden ser:

  • optimització de les imatges (disminució bicúbica de les imatges de color i escala de grissos de més de 450 dpi a 300 dpi, i de 1800 dpi a 1200 dpi per les de mapa de bits),
  • perfil de color (CMYK – FOGRA39 – ISO 12647-2:2004).

Però hi han altres opcions que caldrà activar manualment com són:

  • creus de tall (no calen les altres de registre, barres de color i informació de pàgina),
  • sagnat de 3 mm (que prèviament ha de tenir el document original des d’on exportem).

 

Què és la sang en un document?

La sang d’un document és l’àrea que queda fora del límit del mateix. Sang és el terme que indica el tamany de més que donem al nostre disseny, tenint en compte que, a l’hora de tallar-lo a la guillotina (o amb un troquel) quedarà al tamany del disseny desitjat. Amb això evitem, entre altres coses, la possibilitat que quedin marges blancs (filets) al voltant del treball acabat. Por exemple, si tenim una targeta de visita de 85 x 55 mm, la targeta enviada a impremta haurà de tenir 91 x 61 mm ja que li hem sumat 3 mm de sang perimetral. Podrem utilitzar aquest espai per posar-hi elements de fons o imatges que no afectin al contingut del disseny i ajudin a la seva millora estètica.

Podem aplicar la sang des de la configuració del programa que estem fent servir, però hem d’entendre que les sangs “no es fan soles”. Configurar que el nostre document tingui 3 mm de sang no implica que estigui tot el treball fet. L’únic que fa el programa és indicar on comença i on acaba la sang i ajudar-nos visualment a treballar-la correctament, permetent-nos estirar els elements perquè cobreixin tot aquest espai reservat. Recordar que, després, en el moment de generar el PDF, li hem d’indicar que utilitzi aquesta àrea.

Les creus de tall indicaran per on s’ha de tallar el document descartant la sang.

Una altra cosa que també hem de tenir en compte són els marges de seguretat, un espai mínim de seguretat en el que no hi podrem posar informació rellevant –bàsicament qualsevol text com per exemple telèfons  o adreces– perquè podria quedar eliminada per un tall massa apurat.

 

Què vol dir CMYK?

És l’acrònim en anglès dels quatre colors bàsics utilitzats per a impressió cyan, magenta, yellow i black (cian, magenta, groc i negre). A diferència del RGB (red, green, blue: vermell, verd i blau), que és un sistema que s’utilitza per mostrar els colors en pantalla –web en general– i funciona amb “colors llum” restant color en la superposició d’aquests, el CMYK funciona com a “colors pigment” i afegeix color en la seva superposició. Amb la combinació dels colors principals s’aconsegueixen la majoria de la resta dels colors.

Totes les imatges estan composades, en un sistema o un altre, dels diferents colors, però per a impressió, el fet d’imprimir en quadricromia utilitzant els quatre colors principals, CMYK, és necessari que les imatges vinguin preparades en aquest sistema, doncs algunes conversions de RGB a CMYK poden afectar substancialment el resultat final.

 

Què és la resolució d’una imatge?

La resolució és la relació del número de punts per polzada (dots per inch – dpi) o, dit d’una altra manera, la quantitat de detall que té una imatge. Com més alta sigui la resolució d’una imatge més detall tindrà i també més gran serà la imatge en tamany (cm o mm) i en pes (Mb), coses sempre a tenir en compte, perquè tardarà més temps si s’han d’enviar per la xarxa.

A part de les imatges composades per píxels també existeixen les imatges vectorials, composades per traçats que funcionen a base d’uns pocs punts enllaçats per corbes de Bézier. Aquestes no necessiten resolució, ja que són totalment escalables sense pèrdua de nitidesa.

Recordin que una imatge agafada d’internet, segurament tindrà una resolució de 72 dpi, per la qual cosa, si no s’utilitza a menys del 50% de reducció, difícilment podrà ser utilitzada per impressió (a banda del tema dels drets d’autor).

 

En resum

Per a obtenir resultats òptims, el document:

  • ha d’estar creat a mida real,
  • ha de tenir 3 mm de sang perimetral,
  • ha de portar creus de tall,
  • les imatges utilitzades han de tenir 300 dpi de resolució i en mode CMYK per les de color,
  • i, sobretot, tinguem cura de no posar elements amb informació important (telèfons, adreça…) massa a prop de la línia de tall.

En cas de no poder enviar els arxius en format PDF amb creus de tall i sangs de 3 mm, el preu total s’incrementarà un mínim de 18 . En cas de ser de més d’una plana, demani’ns valoració per la creació o modificació del PDF.